top of page
hemavan_natur.jpg

SÅ BRYR VI OSS

Vi älskar fjällen och vill att de ska hålla för många generationer framåt. Vi bryr oss också om Hemavan som ort och de goda samarbeten som finns, här berättar vi mer om dem.

solen lyser över snötäckta fjäll
mervarde Hemavan Tarnaby

Mervärde

Ett lokalt initiativ för att skapa möjligheter att återinvestera i sådant som kommer både besökare och ortsbor till godo.

Är detta för mig som besökare?

Ja, vi tror att du delar kärleken till vår fjällvärld och allt vad den erbjuder och vill fortsätta att besöka oss. Genom att betala Mervärde stödjer du den lokala utvecklingen på hela destinationen Hemavan Tärnaby.

Hur bidrar jag?

Genom att köpa utvalda varor och tjänster hos anslutna Mervärdes företag som t.ex Tärnaby Fjällhotell, ICA Fjällboden, Persson & Co, Hemavans Högfjällshotell, Tunet Hemavan, Hemavans Fjällcenter, Svensk Fastighetsförmedling Hemavan, Kom hem till en ortsbo samt Fjälls kitchen.

Vart går pengarna?

Mervärde kan helt eller delvis finansiera transporter inom destinationen, nya evenemang, närleder eller att förstärka och förbättra viktiga reseanledningar. Visit Hemavan Tärnaby är ansvarig och beslutar tillsammans med mervärdesföretagen hur pengarna ska fördelas.

Ledbevis

Inga leder utan lokala förmågor. Så lös ledbevis oavsett om du kör skoter, promenerar eller åker skidor på våra skoterleder. 

Du som köper ledbevis medverkar till underhåll av skoterleder och säkrare skoterkörning i fjällen. I priset ingår skoterkartan.

ledbevis för skoterleder
ledbevis_2024.png
Två personer med fiskeredskap påväg till en sjö för att fiska

Fiskekort

Fiskerätten i Sveriges sjöar och vattendrag är enskilt ägd och tillhör fastighetsägaren. För att få lov att fiska krävs ett fiskekort.

 

Fiskekortet är ett personligt avtal mellan dig och den som äger fiskerätten vilket ger dig rätt att fiska under en begränsad tidsperiod i ett visst vattenområde.

I Hemavan Tärnaby kan du fiska på fjällsjöar i statens vatten ovan odlingsgränsen, då behöver du Länsstyrelsens fiskekort. I dalgångarna finns det istället flera fiskevårdsområden (FVO) att välja mellan.

bevis för hållbart arbete med höstlöv i bakgrunden
Sigill hållbar natur och kulturupplevelser

Som en Västerbotten Experience bygger vi vår verksamhet på hållbarhet.
Och med västerbottnisk livsstil och gästvänlighet i fokus.

HÅLL NATUREN REN

'Ta alltid med en påse för skräp'

Ta för vana att alltid ta med en påse för skräp, både ditt och andras. Och plocka upp sånt som inte hör hemma i naturen. Tillsammans kan vi hjälpas åt. 

bottom of page