Hemavan är en plats som allt fler förälskar sig i. För den som har vistats här i generationer, har utvecklingen gått från en liten by som fostrat fantastiska skidåkare till att vara en etablerad och erkänd fjälldestination, för både familjer och vänner. Längs byn Hemavan etableras mer av allt. Lägenheter, stugor, nedfarter och handel. Hemavan är en plats som växer och som porlar likt en fjällbäck om våren.
Från huvudstaden till Hemavan på drygt två timmar
Tack vare Hemavan Airport, som ligger centralt belägen är Hemavan också en tillgänglig plats, oavsett om du kommer med bil, buss eller flyg. Du kan till och med vakna och jobba halva dagen i Stockholm, för att på eftermiddagen ta sista åket i Hemavan Gondol. Flygtiden är två timmar och femton minuter från Arlanda, så kombinationen pulserande huvudstad och rogivande fjällnatur är inom räckhåll.
Från Umeå med bussen på knappt sex timmar
De flesta rullar in till Hemavan med egen bil. Och ett annat uppskattat sätt att resa hit är med buss från Umeå. En bussresa på cirka fem timmar och trettio minuter är både miljömässigt smart och dessutom avkopplande. Man kan pyssla med annat under resan och komma fram utvilad. Väl på plats behöver man nämligen sällan egen bil, eftersom det mesta kan upptäckas till fots och du kan till och med hoppa av bussen, intill Tunet. Mer om att resa hit >
Så lite geografi
Hemavan (sydsamiska: Bïerke) tillhör Storumans kommun och ligger i Västerbottens län och i Lapplands landskap. Till centralorten Storuman är det 15 mil och till Tärnaby knappt två mil. Och så ett hej till Norge, som bara ligger fyra mil bort. Den internationella turistvägen Blå vägen, som går genom Norge-Sverige-Finland-Ryssland passerar Hemavan och utgör den naturliga resvägen för alla som åker hit med bil.
Och mäktig natur
De centrala delarna av Hemavan är ett låglänt område intill Ahasjön, som är av riksintresse för kulturmiljövården. Här utbreder sig flera fjällmassiv som Norra Storfjället (med Norra Sytertoppen, 1 768 m ö.h.), Södra Storfjället och Artfjället.Från Hemavan utgår också Kungsleden, en vandringsled på cirka 450 km, som har sin ändpunkt i Abisko. Den 9 kilometer långa och vackra Drottningleden, är en vandringsled som går mellan Hemavan och Laisaliden. Den invigdes 2003 av Drottning Silvia och är en omtyckt led som varje år tar hundratals vandrare på upptäcksfärd.
En erkänd skidort
Hemavan Tärnaby är norra Sveriges största skidort och erbjuder fantastisk skidåkning. Tillsammans utgör området 50 nedfarter och 15 liftar. Hemavans skidområde har 10 liftar varav en gondol/telemix, 29 nedfarter, 3 barnområden, Snowpark samt Skicross-Arena. Det var på 50-talet som Hemavan blev en officiell alpin skidort, i samband med att byn fick både sin första skidlift, Högfjällshotell och Hemavans Wärdshus. I början på 90-talet blev Hemavans flygplats klar för kommersiell flygtrafik och sedan dess har både gästnätter och etableringar ökat.
Välkommen hit
Så oavsett om du ser fram emot en dagsvandring i mustiga höstfärger, ett sommardopp i naturliga fjällskrevor eller ett magnifikt åk i pudersnö - känns dig varmt välkommen hit. Tillsammans skapar vi ett varmt och aktivt Hemavan med fem årstider.
BRA ATT VETA - VINTER
BRA ATT VETA - SOMMAR