top of page

Hemavans bästa vandringsleder

Uppdaterat: 20 dec. 2023

Runt om i Hemavan finns en mängd leder för både stora och små fjällvandrare. Lederna är tydligt märkta, så att du kan känna dig trygg – oavsett om du är ute på en kortare dagstur eller vandrar lite längre med övernattning.


Lummiga fjällsluttningar, storslagna fjällvidder, höga bergstoppar och djupa frodiga dalgångar. Svenska fjällen är lika fantastiska vilken årstid det än är och här finns alltid mycket att välja på vare sig du fjällvandrar på egen hand, med familjen eller kompisgänget.


En vandrare med ryggsäck påväg mot en bro

Upptäck några av Hemavans bästa vandringsleder


Vare sig du är nybörjare och vill testa fjällvandra för första gången eller om du är erfaren och söker det utmanande äventyret finns turer som passar alla.


Du kan antingen välja att utgå direkt från Hemavan medan vissa leder kräver en kortare bildfärd eller gondolen upp en bit på fjället.


Kungsleden - de svenska fjällens populäraste vandringsled. Hela turen sträcker sig från Hemavan till Abisko och är 40 km lång. Svenska turistföreningen erbjuder service och logi på fem ställen efter vägen. För en dagstur är det lämligt att gå till viterskalsstugan. Kungsleden bjuder på fina växlingar mellan skog och kalfjäll.


Drottningleden - en lättvandrad led på 9 km och passar nybörjaren och perfekt för en dagstur. För lättare start kan du utgå från Laisaliden, då börjar du vandringen på kalfjället.


Atoklimpen - även kallad Aatoeklibpe är en samisk kulturmiljö som visar hur renskötare utnyttjat samhället historiskt. Toppen på Atoklimpen är 1006 m ö havet. Sammanlagt är turen 40 km lång.


Gurkfjället - en lättare tur som passar alla. Turen är 3 km lång och högsta topp är 300 m ö havet. Du hittar även en fin badstrand för den som vill avsluta vandringen med ett dopp.


Norra sytertoppen - Västerbottens högsta topp på 1768 m ö havet. En mer krävande men otroligt spännande vandring som bjuder på otrolig sikt åt alla vädersträck. Du bör ha erfarenhet av vandring när du går denna led. Turen till toppen är 12.6 km lång.


Hitta fler turer och se karta på https://www.naturkartan.se/sv


Vandringskängor på fjäll

Tips inför din vandring:


  • Packa kläder efter väder, vädret svänger snabbt på fjället och du vill vara klädd för att klara värme, kyla och nederbörd.

  • Ha med karta och kompass. De flesta lederna är markerade men sikten kan vara sämre vid vissa väderlag.

  • Planera vandringen i förväg, vilken rutt du ska gå och meddela någon närstående ifall du ska vandra ensam.
Comments


bottom of page