top of page

Alla kan enkelt vara en naturhjälte

Naturen och de upplevelser den bjuder på är det som lockar besökare året om till Hemavan Tärnaby.

Men med fler besökare ökar också trycket på vår natur, där nedskräpning är en av konsekvenserna. För att alla även i fortsättningen ska kunna njuta av allt det vackra som naturen bjuder på har vi en enkel uppförandekod till alla som besöker Hemavan Tärnaby året om – skräpa inte ner.

Det gäller även i våra byar och i våra skidområden sommar som vinter. Allt du tar med dig på fjället, stranden, skogen eller var du än befinner dig tar du med hem och sorterar/ kastar på avsedd plats.Så här kan du minska avtrycket i naturen

FÖRPACKNINGSBANTA

Börja hemma och förbered dig väl genom att packa smart. Lämna påsklämmor, konservburkar, plastpåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Ett tips är att använda bivaxduk eller matlåda istället för plastpåse.

TOABESÖK I NATUREN

Om det finns ett utedass, använd det. Men om du behöver göra dina behov i naturen, tänk på att: ta med spade och toalettpapper. Gå minst 100 meter bort från vandringsled, vatten eller lägerplats. Gräv en 20-30 cm djup grop. Elda upp, gräv ner, eller ta med ditt toalettpappret. Fyll igen så att även nästa besökare får en lika trevlig upplevelse som du.

TA MED SKRÄPET

Ta med en påse så att du får med dig ditt och andras skräp hem. Tänk på att rester från matlagning är skräp som också ska tas om hand. Lämna inget till djuren. Även småskräp, som fimpar och portionssnus, innehåller plast och har inget i naturen att göra.

SAKER ATT BYTA UT

När du går ut i naturen vill du ha med dig så lite ”skräp” som möjligt.

Tips på saker du kan byta ut:

• Tandkrämstub mot tandkrämstablett

• Tampong mot menskopp

• Våtservetter mot handduk och tvål

• Plastpåsar till bivaxduk eller matlåda

• Engångsflaska till flergångsflaska.

MER OM HÅLL HEMAVAN TÄRNABY RENT

Comments


bottom of page